Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye’nin geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO’ya alındığını duyurdu.
Afrika’da Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut
Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite
Toplantısı’nda Türkiye’nin 5 kültürel unsurunun görüşüldüğünü sosyal
medya hesaplarından duyuran Bakan Ersoy, yeni kültürel değerlerin de
yolda olduğu bilgisini paylaştı.
Türkiye'nin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine en çok
kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükseleceği
müjdesini veren Bakan Ersoy, toplantının yarınki oturumunda görüşülecek 4
unsurun da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayının 30’a ulaşacağını
belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yaptığı paylaşımda; “Doğal ve kültürel
değerlerimizi korumak üzere önemli bir başarıya daha imza attık.
Türkiye'nin geleneksel zeytin yetiştiriciliği biraz evvel "UNESCO Acil
Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne kaydedildi.
Yenileri ise yolda...
Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan
Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda
Türkiye’nin 4 kültürel değeri daha görüşülüyor.
#UNESCO toplantısının yarınki oturumunda görüşülecek unsurların da dahil olmasıyla birlikte listedeki sayımız 30’a ulaşacak.
Ve Türkiye, "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi"ne en çok
kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak daha
atlayarak 2'nciliğe yükselecek. Hayırlı olsun.” dedi.
Böylece, zeytincilikle ilgili yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak
yaşatılan ağaç budama yöntemleri, zeytin toplama şekilleri ve zeytinyağı
sıkma yöntemleri gibi bazı geleneksel bilgi, beceri, yöntemler ile
zeytin toplama imeceleri, hayır gelenekleri, kutlamalar gibi onların
etrafında şekillenen toplumsal uygulamalar koruma altına alınmış oldu.
Görüşülecek Yeni Unsurlar
Türkiye’nin yaşayan mirasları olan “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası,
“İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler”, “Sedef Kakma
Sanatı” ile “Tezhip Sanatı” da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel
Mirasının Temsili Listesi’ne kayıt edilmek üzere yarın görüşülecek.
Türkiye’nin “Sedef Kakma Sanatı ve “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ile
İcrası” dosyaları ise UNESCO’nun hazırladığı raporda iyi hazırlanmış
dosyalar olarak örnek gösterildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce bugüne
kadar UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıt ettirilen
unsurlar ise şöyle:
“Meddahlık”, “Mevlevi Sema Töreni”, “Aşıklık Geleneği”, “Nevruz (Çok
Uluslu)”, “Karagöz”, “Geleneksel Sohbet Toplantıları”, “Kırkpınar Yağlı
Güreş Festivali”, “Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah”, “Tören Keşkeği
Geleneği”, “Mesir Macunu Festivali”, “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği”,
“Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı”, “Geleneksel Çini Ustalığı”, “İnce
Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (Çok Uluslu)”, “Bahar Kutlaması:
Hıdrellez (Çok Uluslu)”, “Islık Dili”, “Dede Korkut Mirası: Destan
Kültürü, Halk Masalları ve Müzik”, “Geleneksel Türk Okçuluğu”,
“Geleneksel Zekâ ve Strateji Oyunu: Mangala”, “Minyatür Sanatı” , “
Hüsn-i Hat, “Türkiye'de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı”,
“Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği(Çok Uluslu)”, “Çay Kültürü:
Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkileşim Sembolü (Çok Uluslu)”,
“İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi(Çok Uluslu)”
ile “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği (Çok Uluslu)”.
(05.12.2023)