YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler

İftar ve İftar ile ilgili sosyo-kültürel gelenekler Ramazan ayında Müslümanların oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanının öncesinde yapılan hazırlıklar, akşam ezanının okunmasıyla yenilen yemek ve sonrasında icra edilen uygulamaları kapsamaktadır. Oruç ibadetinin önemli bir parçası olan iftar, İslam dünyasında cinsiyet, etnik köken, ırk ve coğrafyadan bağımsız olarak gerçekleştirilmekte ve birçok sosyo-kültürel geleneği içinde barındırmaktadır.

Müslümanların kutsal kabul ettiği ve oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayına özgü birçok gelenek yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Bu geleneksel uygulamaların bir bölümü evlerin temizlenmesi boyanması tamir edilmesini oluştururken bir bölümünü de yeme içmeyle ilgili hazırlıklar oluşturmaktadır. Komşular bir araya gelerek yufka, börek ve çeşitli tatlılar yaparlar.  İftar sofralarına büyük önem verilir. İftar sofraları mümkün olduğu kadar eş dost akrabalarla geçirilmeye çalışılır. Ramazan’a özgü geleneklerin en başında Ramazan davulcuları gelmektedir. Maniler eşliğinde mahalle halkını sahura uyandırmak için davul çalarlar. Yine ramazan ayı boyunca fırınlarda ramazan pidesi çıkarılır. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen çeşitli tatlılar Ramazan ayında özel olarak pişirilir.

İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler 2023 yılında Türkiye, Azerbaycan, İran ve Özbekistan adına UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilmiştir.

  • iftar 1.jpg
  • iftar 2.jpg