YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

BURSA “4. GELENEKSEL EL SANATLARI FESTİVALİ”NE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından sanatçıyı, halkı ve yerel yönetimleri bir araya getirerek, kültürel çeşitliliğin korunmasına kültürler arası diyaloğun geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali”nin dördüncüsü 24-28 Nisan 2018 tarihlerinde sanatseverlerle buluşuyor.

24 Nisanda açılışı yapılan festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet YILDIZ, Bakanlık yetkilileri, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, geleneksel sanatçılar ve basın mensuplarından oluşan geniş çaplı bir katılımla hayata geçirildi.

Festivalde ülkemizin 48 ilinden ve 6 misafir ülkeden katılan 124 sanatçının 88 sanat dalında ürettikleri çanta-cüzdan tasarımı, ebru, çini, cam sanatı, keçe sanatı, seramik, dikiş-nakış, resim, tel kırma, filografi ve iğne oyası gibi çeşitli branşlarda yapılmış el sanatı ürünleri eserleri sergileniyor.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ açılışta yaptığı konuşmada, geleneksel sanatların; toplumda birlik ve bütünlük oluşturan, kültürel bağları güçlendiren, geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kuran bir köprü niteliği taşıdığına dikkat çekerek; düzenlenen festivaller vasıtasıyla bu sanatların yaşatılmasının ve nesilden nesle aktarılmasının yanı sıra, sanatçılar için önemli bir paylaşım ve bilgi alışverişi ortamının sağlandığını ifade etti.

Geleneksel el sanatlarını; yurt çapında yapılan alan araştırmaları, tespit, arşivleme ve yayın çalışmaları ile toplumsal bir hafıza oluşturmak adına “Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi”ne kaydettiklerini belirten Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ,  Bursa iline ait; halk oyunu-müziği, geleneksel tiyatro, halk mutfağı, mevsimlik bayramlar, inançlar-inanışlar, halk edebiyatı, halk mimarisi gibi konularda 3030 adet bilgi ve belgenin kayıt altına alındığını söyledi. Genel Müdürlük olarak, Türkiye genelinde belirli şartları taşıyan, alanında yetkin dört bin sanatçıya sanatçı tanıtma kartı verdiklerini ifade eden Okan İBİŞ, festivalde de Bakanlık belgeli 40 sanatçımız bulunduğunu belirtti.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü uzman kurullarınca değerlendirilerek sanatçı tanıtma kartı almaya hak kazanan 16 ustaya da Sanatçı Tanıtma Kartlarını takdim eden Genel Müdür Okan İBİŞ; toplumda birlik ve bütünlük oluşturan, kültürel bağları güçlendiren ve geleneklerin devamlılığını sağlayan unsurlar olması ve insanlar için geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kuran bir köprü niteliği taşıması nedeniyle kültürel değerlerimize büyük önem verdiklerini, böylelikle, geleneksel olanı yansıtan sanatların geçmişle geleceği daha iyi entegre ederek, tarihi bağların yanı sıra güncel kültürel bağları ve aidiyet duygusunu güçlendireceğine olan inancını dile getirdi.

Açılışa katılan heyet stantları tek tek gezerek, geleneksel sanatçıların icra ettikleri el sanatlarının hem yapım aşamasını ustasının elinden izledi hem de ürünler hakkında bilgi aldı.

Açılışa gençlerin ve çocukların da ilgisi yoğundu. Geleneksel sanatlara olan ilginin okul çağlarından başlayarak aşılanmasını da hedefleyen festivalin küçük ziyaretçileri, geleneksel el sanatları ve Türk Süsleme sanatlarına büyük ilgi gösterdi.

Bursa Geleneksel El Sanatları Festivalin’nde ülkemizin pek çok ilinden gelen sanatçıların geleneksel sanatlarını sergilediği stantlarda kültürümüze özgü ürünler, ustaları tarafından festival boyunca sergilendi. Festivale gelen ziyaretçiler, tarihimiz ve kültürümüz hakkında bilgiler yansıtan, değerlerimizi gözler önüne seren, üretildiği çağa tanıklık eden miraslarımız olma niteliği taşıyan geleneksel sanatlarımıza dair birbirinden özel eserleri görme imkânı buluyor.


606A98271_1.jpg

606A9713.JPG

606A9650.JPG

606A9332.JPG

606A9179.JPG

606A9077.JPG

4692E59D-62F9-4C6A-AB65-C4F9BA5B5B4E.jpeg

30186B9D-AA99-4F6F-B321-8CE576EFA2C9.jpeg

CC1481DB-D213-484F-9088-EF3895148CE1.jpeg