Sanatçıyı, halkı ve yerel yönetimleri bir araya getirerek, kültürel çeşitliliğin korunmasına kültürler arası diyalogun geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Trabzon Geleneksel El Sanatları Sergisi” sanatseverlerle buluştu.
5 Şubat’ta açılışı yapılan sergi, Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali AYVAZOĞLU, Bakanlık yetkilileri, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, geleneksel sanatçılar ve basın mensuplarından oluşan geniş çaplı bir katılımla hayata geçirildi.
Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ açılışta yaptığı konuşmada, geleneksel sanatların; toplumda birlik ve bütünlük oluşturan, kültürel bağları güçlendiren, geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kuran bir köprü niteliği taşıdığına dikkat çekerek; bu vesileyle geleneksel sanatların yaşatılmasının ve nesilden nesle aktarılmasının yanı sıra, sanatçılar için önemli bir paylaşım ve bilgi alışverişi ortamının sağlandığını ifade etti.
Geleneksel el sanatlarını; yurt çapında yapılan alan araştırmaları, tespit, arşivleme ve yayın çalışmaları ile “Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi”ne kaydederek toplumsal bir hafıza oluşturduklarını söyleyen Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ, Genel Müdürlük olarak, Türkiye genelinde belirli şartları taşıyan, alanında yetkin 4032 sanatçıya sanatçı tanıtım kartı verdiklerini belirtti.
Sergi açılışıyla birlikte sanatçı tanıtım kartı almaya hak kazanan sanatçılara belgelerini takdim eden Okan İBİŞ, geleneksel sanatçıların bu sanatların yaşatılması, geliştirilmesi ve nesilden nesile aktarılması konusunda gösterdikleri özverili çabalarını takdir ettiğini belirtti. Sanatçı tanıtım kartı sahibi olan sanatçılarımızı yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen sergi, festival ve kültür günleri gibi etkinliklere göndererek, geleneksel sanatları ve sanatçıları desteklediklerinin altını çizdi.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin ülkemizdeki icracı birimi olan Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu 2018 yılında Temsili Listeye kaydedilen “Dede Korkut Mirası: Destan, Masal ve Müzik" dosyası ile birlikte UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kayıtlı unsur sayısının 17’ye yükselerek ülkemizin sözleşme kapsamında hazırlanan UNESCO Listelerine en çok unsur kaydeden ilk 5 ülke arasındaki yerini koruduğunu vurgulayan Okan İBİŞ, Ata sporumuz “Geleneksel Türk Okçuluğu” dosya çalışmalarını tamamlayarak 2019 yılında değerlendirilmek üzere UNESCO’ya sunduklarını, böylelikle kültürümüze ait değerli unsurların UNESCO aracılığıyla görünürlüğünü arttırarak dünya mirası olarak daha geniş kitlelere duyurulması için çalışmalarımızı sürdürdüklerini ifade etti. UNESCO’nun bir diğer çalışması olan Yaşayan İnsan Hazineleri’ne değinen Okan İBİŞ, bugüne dek 30 sanatçının Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edildiğini, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen bir törenle sahiplerine verilen ödüllerin bu vesileyle daha geniş çapta tanıtılarak geleneksel sanatlarımız ve sanatçılarımız konusunda farkındalık yarattığının altını çizdi.
Açılışa katılan heyet stantları tek tek gezerek, geleneksel sanatçıların icra ettikleri el sanatlarının hem yapım aşamasını ustasının elinden izledi hem de ürünler hakkında bilgi aldı.
Sergiye gelen ziyaretçiler, tarihimiz ve kültürümüz hakkında bilgiler yansıtan, değerlerimizi gözler önüne seren, üretildiği çağa tanıklık eden miraslarımız olma niteliği taşıyan geleneksel sanatlarımıza dair birbirinden özel eserleri bir arada görme imkânı buldu.
Sergi programının ardından Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünü ziyaret eden Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ ve beraberindeki heyet, geleneksel sanatlarımızın çeşitli alanlarında eğitim gören kursiyerlerle görüştü. Kursiyerlerin çalışmalarına eşlik eden Okan İBİŞ, usta ellerde hayat bulan geleneksel sanatlarımızın bu vesileyle yaşayıp gelişeceğine olan inancını dile getirdi.