YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

OYUNCAKLARIN TARİHİNE IŞIK TUTAN SERGİ: “DÜŞLER OYUNLAR VE OKUMALAR”

Ülkemiz ve dünya geleneğini yansıtan oyuncakların bir araya getirildiği, çocukluk döneminin en önemli iki eşiği sayılabilecek oyun ve okuma unsurlarının birlikte ele alındığı çok kapsamlı bir çalışmanın ürünü olan “Düşler Oyunlar ve Okumalar” sergisinin açılışı 2 Ekim’de Cermodern’de gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu işbirliğinde, Milli Kütüphane Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı, Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen sergi, ülkemizin oyuncak kültürünü yansıtan örneklerin yanı sıra dünya oyuncak geleneğinden de örnekler içeren parçalardan oluşan geniş bir koleksiyondan oluşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce düzenlenen serginin CerModern'deki açılışına katılan  Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ kurdele kesiminin ardından katılımcılarla birlikte sergiyi gezdi.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İBİŞ yaptığı açıklamada, kültürel miras unsurlarının araştırılıp arşivlenmesi kadar, sergilenerek izleyiciyle buluşturulmasının kültürel mirasın öğretilmesi ve aktarılması bakımından son derece önemli olduğunu; bu bilinçten hareketle gerçekleştirilen “Düşler Oyunlar ve Okumalar” sergisi vesilesiyle, Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezinde yer alan zengin içeriği ve alana ilişkin birikimi paylaşmayı amaçladıklarını ifade etti.

Genel Müdürlük olarak, özel gereksinimli vatandaşların katılımlarına öncelik vermek, çabalarını desteklemek ve teşvik etmek, toplumsal destek sistemlerini geliştirmek üzere her türlü işbirliğinde bulunmanın, bugün ve bundan sonra sürdürecekleri hassasiyetlerinin başında yeraldığını vurgulayan Okan İBİŞ, UNICEF ile mülteci çocukların sergiyi gezmesi, Sanatçı Tanıtma Kartı sahibi oyuncak ustası ile atölye çalışması gerçekleştirilmesi, bu kapsamda Saray Engelsiz Yaşam Merkezindeki özel gereksinimli kardeşlerimizin ürettikleri oyuncakların hazırlanan özel bölümde sergilenmesini sergi programına dahil ettiklerinin altını çizdi.

Çocukların yanı sıra sergiyi gezen tüm ziyaretçilerin kendilerini bir zaman makinasında hissederek çocukluklarına doğru yola çıkacaklar ve birbirlerine kendi dönemlerini anlatmanın keyfini çıkaracakları sergi, 2-31 Ekim tarihleri arasında gösterimde kalacak.

Foto 4.jpeg