Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi
Genel Müdürlüğümüz, halk kültürü alanında yaptığı araştırma, arşivleme ve yayın faaliyetlerinin yanı sıra, halk kültürünün disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınarak, akademik bir platformda tartışılması ve kamuoyunun ilgisine sunulması amacıyla “Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongreleri” düzenlemektedir.
İlki 1975 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen kongrelerin 9.su 20-24 Kasım 2017 tarihleri arasında Ordu’da düzenlenmiştir.
Gerçekleştirilen Kongreler
1. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 1975 (İstanbul)
2. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 1981 (Bursa)
3. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 1986 (İzmir)
4. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 1991 (Antalya)
5. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 1996 (Ankara)
6. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 2001 (Mersin)
7. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 2006 (Gaziantep)
8. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 2011 (İzmir)
9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi – 2017 (Ordu)
Uluslararası katılımla gerçekleştirilen kongrelerde; “Halk Edebiyatı / Gelenek, Görenek ve İnançlar / Müzik, Oyun ve Eğlence / Maddi Kültür / Genel Konular” olmak üzere beş ana bölümde bildiriler sunularak tartışılmaktadır. Ülkemizin 2006 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’ne taraf olmasıyla birlikte, hem Genel Müdürlüğümüzün ülkemiz adına icracı birim olması ve hem de bu alanda akademik çalışmaların önem kazanması üzerine, kongre ana bölümlerine, “Somut Olmayan Mirasın Korunması Çalışmaları” da dahil edilmiştir.
Ulusal ve uluslararası sosyal bilimler camiasında önemli bir yeri olan Türk Halk Kültürü Kongreleri, düzenlenen ilk kongreden bu yana; Türk halk kültürü araştırmalarına dair verilerin ilgili bilim dallarının yöntemleriyle ve disiplinler arası yaklaşımlarla derli toplu olarak ele alınması, bir arada tartışılmasına olanak sağlaması ve ilgililerin, kamuoyunun dikkatine sunulması bakımından önemli bir işlevi yerine getirmektedir.