Geleneksel el sanatlarımızı ve Türk süsleme sanatlarını yaşatmak, tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla; Genel Müdürlüğümüzce 2005 yılından itibaren, yurtiçinde ve yurtdışında, “Geleneksel El Sanatları ve Türk Süsleme Sanatları Karma Sergileri” düzenlenmektedir.
Bu çerçevede; 2009 yılında “Geleneksel El Sanatları ve Türk Süsleme Sanatları Karma Sergisi”nin, Afyonkarahisar, Artvin, Balıkesir, Bolu, Çankırı, Edirne, Gümüşhane, Isparta, Malatya, Niğde, Tokat ve Karabük illerinde düzenlenmesi Bakanlık Makamı’nın 22.12.2008 tarihli ve 227921 sayılı oluru ile uygun görülmüştür.
Bu program kapsamında ilk sergi, 02-07 Nisan 2009 tarihleri arasında “Demir Çelik Fabrikasının Temelinin Atılımı’nın ve Karabük’ün Kuruluşu’nun 72. Kuruluş Yıl Dönümü” çerçevesinde Karabük Yenişehir Kültür Merkezi’nde açılmıştır.
İkinci sergi 27 Nisan – 02 Mayıs 2009 tarihleri arasında Artvin Halk Eğitim Merkezi’nde açılmıştır.
Sergilerin üçüncüsü 10-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim Sanat Kültür ve Turizm Festivali çerçevesinde Bolu Belediyesi’ne ait Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde Bolu’da açılmıştır.
Önümüzdeki aylarda devam edecek sergilerin dördüncüsü 18-23 Mayıs 2009 tarihleri arasında Kuva-yi Milliye Haftası etkinlikleri çerçevesinde Balıkesir’de Belediye Binası Fuayesinde açılmıştır.
Sergi programının devamı olarak beşinci sergi 29 Haziran 2009 – 05 Temmuz 2009 tarihleri arasında Devecihan Kültür Merkezi’nde Edirne Valisi Sayın Mustafa BÜYÜK tarafından açılmıştır. Serginin açılışına bürokratlar, konuya ilgi duyan sanatçılar, vatandaşlar ve basın mensupları katılmıştır. Yerel basın ve televizyon kanalının geniş yer verdiği sergi, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri” ile aynı tarihlere rastlamasına ve okulların tatil olmasına rağmen yoğun ilgi görmüştür.
Altıncı sergi 08-11Temmuz 2009 tarihleri arasında 10. Sürmeli Festivali çerçevesinde başlangıç etkinliği olarak Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda Vali tarafından açılmıştır. Serginin açılışında Belediye Başkanı, Bölge Milletvekilleri, bürokratlar, geleneksel süsleme sanatları ile ilgilenen sanatçılar ve basın mensupları hazır bulunmuştur. Yerel televizyon kanalı konuya geniş yer vermiştir. Ayrıca sergi uluslar arası niteliğe sahip festival için gelen yabancı konuklar tarafından da gezilmiştir.
Gelecek günlerde başka merkezlerde de açılması planlanan sergi 13-18 Temmuz 2009 tarihleri arasında 17. Kayısı Festivali çerçevesinde Malatya Sabancı Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda açılmıştır.
“Geleneksel El Sanatları ve Türk Süsleme Sanatları Karma Sergisi” Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde Çankırı’da 12-18 Ekim 2009 tarihleri arasında açılmıştır.