BÜNYAMİN KORUCU
(Tespih Yapım Geleneği)
Envanter Numarası:02.0082
Yılı:2024
1956 Erzurum doğumlu olan Bünyamin Korucu, tespih yapımına Erzurum’un Oltu ilçesinin tespih ustalarından Mustafa Usta’nın yanında çıraklık yaparak başlamıştır. Yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü tespih yapımcılığını özellikle yöresi olan Oltu İlçesine özgü, Oltu Taşından (Kehribar) üretmektedir. Bununla birlikte tespihleri için kuka, mamut, fil, balık dişi ya da ahşap gibi farklı malzemeler de kullanabilmektedir.
Korucu, tespih yapımında kendi tekniğini geliştirmiş ve yapım aşaması için gereken aletleri kendisi üretmiş bir ustadır. Uyguladığı teknik ve kullandığı özel aletlerle tespihin tüm parçalarını (imame, taşı vb. gibi) özenle işlemekte ve özgün tespihler yapmaktadır. Bünyamin Korucu, Osmanlı mezar taşlarında gördüğü motiflerden aldığı ilhamla tespihlerinin imamelerini üretmektedir.
Her biri birer sanat eseri niteliği taşıyan, el emeği göz nuru ile işlenen tespihler üreten Bünyamin Korucu, Erzurum Oltu’daki atölyesinde tespih geleneğini yaşatmak üzere çalışmalarını sürdürürken, geleneğin geleceğe aktarımı için çıraklar yetiştirmeye devam etmektedir.