TÜRK SÜSLEME SANATLARI VE GELENEKSEL EL SANATLARI KURSLARI
Geleneksel sanatlarımızın zenginliğiyle göz kamaştıran bir ülkeyiz. Kültür zenginliğimiz ve tarih boyunca ürettiğimiz değerlerin en çarpıcı yansımaları, Anadolu insanının eliyle biçimlendirdiği Türk süsleme sanatları ve geleneksel el sanatlarında görülmektedir. Genel Müdürlüğümüz tarafından bu zengin kültür mirasımıza sahip çıkmak, korumak ve yaşatmak amacıyla “usta-çırak modeli”ne göre kurslar düzenlenmektedir. Tezhip, Minyatür, Hüsn-i Hat, Ebru ve Katı’ olmak üzere beş dalda Türk süsleme sanatlarında; ilin ya da bölgenin gelenekselliği ve yöresel özellikleri dikkate alınarak da Şal Dokumacılığı, Tel Kırma, Motifli Yün Çorap, Gej Kumaş Dokuma, Harik, Seramik, Edirnekâri, Akçe Kesesi ve Gergef İşlemeciliği, Oltu Taşı İşlemeciliği, Sepet Örme, Ağaç Oymacılığı, Folklorik Bebek Yapımı, Çinicilik, Klasik Kitap Ciltçiliği, Halı ve Kilim Dokuma, Sim Sırma, Taka ve Kemençe Yapımı, Dövme Bakır İşlemeciliği, Yöresel Bez Dokuma, Şal Şapik Dokuma, Poşu İşlemeciliği, Çember Dokuma, Üç Telli Cura Yapımı vb. dallarında geleneksel el sanatları kursları düzenlenmektedir.
Kurslarda mahalli sanatçılar eğitim görevlisi olarak görev almakta ve gönüllü vatandaşlarımıza bilgi ve becerilerini aktarmaktadırlar. Kursların planlanma sürecinde; folklor araştırmacılarımızın ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Değerlendirme Kurullarının çalışmaları esas alınmakta; illerde düzenlenecek kurslar belirlenirken değerlendirme kurullarında uygun görülen ve arşiv kaydı yapılan sanatçıların desteklenmesi de amaçlanmaktadır.
Kurslarımıza katılan gönüllülerden kendini geliştirmek ve sanatı yaşatmak isteyenler belli uygunluk şartlarını yerine getirmeleri halinde eğitim görevlisi olarak da görev alabilmektedirler. Böylelikle geleneksel sanatlarımızın aktarımında en önemli unsur olan sanatçının desteklenmesi ve yeni sanatçıların yetiştirilmesi gerçekleştirilmektedir.